Bugün 2 Mayıs 2024 Perşembe
 
Haberler



Dünya ve Türkiye Ekonomisi Mersin’de Konuşuldu
Haber Tarihi: 18.12.2015



Türkiye Finans Derneği ve Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (GİAD) ortaklığı ile düzenlenen ‘’ Ekonomik Gelişmeler Işığında 2016 ve Sonrası’’ konulu panelde Dünya, Türkiye ve Mersin ekonomisi masaya yatırıldı.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB)’de düzenlenen panele, Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Mersin İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Türkiye Finans Derneği Başkanı Mutlu Başaran Öztürk, Mersin Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzol, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Konsolosu Ayşen İnanıroğlu, Mersin Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Hamit İzol, Mersin Sanayici ve İş Adamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, iş adamları ve çok sayıda Öğretim Üyeleri katıldı.


Mersin GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzol, ‘’ Mersin’in lokomotiflerinden olan turizm, tarım, lojistik, sanayi ve ticaretin de değerlendirileceği panelimizde, Dünya ekonomisinde yaşananlar, FED’in açıklamış olduğu faiz arttırımı ve sonrasında alacağı kararlar ve Türkiye’de yaşanan krizi uzaman panelistlerimiz ile birlikte değerlendireceğiz. Bize katkılarından dolayı, Türkiye Finans Derneği Başkanı Mutlu Başaran Öztürk’e ve siz değerli katılımcılara teşekkür ediyoruz' diye konuşarak panelin açılış konuşmasını yaptı.


Türkiye Finans Derneği Başkanı Mutlu Başaran Öztürk ise, bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, ‘’ 2008 yılında yaşanan küresel kriz, hep daha fazla isteği ile piyasaları reel sektörden kopardı ve krizin etkilerini daha da derinleştirdi. Sistemin çıkar çatışmalarına ve suistimallere açık olduğunu gösterdi. Bu nedenden dolayı Dünya finansal mimarisi yeniden düzenlenmeye çalışılıyor.’’ dedi.


Panelistler arasında ilk konuşmayı yapan, Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olan Furkan Ünal, Dünya’da büyük dönüşümlerin olduğuna, sınırların çizildiğine ve piyasaların finansal açıdan dengesiz olduğuna vurgu yaptı. 2015’in son 10 yılın en ilginç yıl olduğuna dikkat çeken Ünal, fikirlerini şu sözlerle yansıttı.


RUS EKONOMİSİ ÇÖKÜŞTE


ABD ekonomisine ilişkin veriler genel olarak olumlu bir görünüm çiziyor. Avrupa ekonomi aktivite zayıf seyrediyor. Japonya 2. Çeyrekte resesyona girdi ve bu Japonya’nın son iki yılda ikinci resesyonu oldu. Bu sebepten dolayı Japon yatırımcılar dünyaya açılmak zorunda. Japonya, yatırım yapabilmek için yeni ülke arayışında. Türkiye bundan faydalanabilir ve yeni ilişkileri ile yeni yatırımlar çekebilir.


Rus ekonomisi çöküşte petrol, doğal gaz ve metal fiyatlarında yaşanan sert düşüşte, bu düşüşte Ukrayna ve Türkiye krizi büyü rol oynuyor. Bu durum para çıkışlarına neden oluyor ama, Rusya’nın bu durumdan zarar görmesi Türkiye'yi de etkiler.


İŞ ADAMLARINA TAVSİYELER


Girişimci iş adamları 5 yıllık planlarını oluşturmalı. Yatırımcılar rekabet avantajı sağlayacak özelliklere sahip girişimcileri özellikle tercih eder. Markalaşma çalışmaları bu anlamda önemli. Yapılan tespitlere göre her bir milyon iş fikrinden sadece 6 tanesi başarılı bir şirkete dönüşüyor. Ortalama olarak risk sermayedarı, her yıl incelediği bin iş planından 6 tanesine yatırım yapar. Yatırımcılar, yatırım potansiyeli yüksek, hızlı büyüme göstererek büyük ölçeklere ulaşabilecek girişimlere ilgi gösterir. Çözüm üreten ve iş sürdürebilecek kapasitede bir ekibe önem verilmelidir. Sermayesi havuzunda olan yatırımcılar genelde yüzde 20'nin üzerinde getiri elde etmeyi hedefler.


Panelistler arasında bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreter Yardımcısı İsmet Yalçın, Türkiye’deki ihracatın kötüye gittiğini ifade etti. Yalçın, konuşmasında Türkiye’nin belirlediği hedefler doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini vurguladı.


‘’Girişimcilik Türkiye’nin en önemli olgusu ve biz TİM olarak bu konuya özel ilgi gösteriyoruz. Türkiye’nin ihracat yolunda bir hedefi var ve bu hedef doğrultusunda ilerliyor. Dünyada yaşanan krizler doğrultusunda 2016 yılında Türkiye ihracatında ciddi bir sıçrama beklemiyorum.’’ dedi.


Finans Derneği 2. Başkanı, Batuğhan Karaer ise, ‘’Türkiye’deki havacılık sektörünün Dünya’daki ve Avrupa’daki havacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğünü, bu yıl 138 milyon yolcuya ulaşmak istediklerini belirtti. Karaer; 530 civarında uçak filolarının var olduğunu, Türkiye’de havacılık sektörünün hızla büyüdüğünü ve Turizm sektörünün de hava yoluyla bağlantılı olarak gelişeceğini ifade etti.


Yapılan panelin ardından, Türkiye Finans Derneği Başkanı Başaran Öztürk, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreter Yardımcısı İsmet Yalçın, Türkiye Finans Derneği 2. Başkanı Batuğhan Karaer, Türkiye Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Ünal, Türkiye Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erol Akkaya, Türkiye Finans Derneği Uluslararası Koordinatörü Onur Gözbaşı, Türkiye Finans Derneği Ulusal Koordinatörü Nizamettin Başaran, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Ahmet Aksoy, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Okyay Uçan, Türkiye Finans Derneği Ekonomik Araştırmalar Koordinatörü Ensar Şahin, Memur Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Özbay, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dursun Bingöl, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Şule Özkan’a plaketleri takdim edildi.

  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 





Paylaş: Facebook Twitter Addthis

  Duyurularımızdan haberdar olmak için
E-Bültenimize kayıt olabilirsiniz.
 
  Ana sayfa | Mersin Giad | Üyelik | Komisyonlar | Faaliyetler | Galeri | Basında Biz | Duyurular | Mersin | İletişim
  Mersin Girişimci İş Adamları Derneği © Tüm Hakları Saklıdır.   Tasarım & Uygulama: Mersin web tasarım